14 noiembrie 2013

Întinereşte-ţi mintea şi îţi vei întineri corpul!

     
     Este simplu: o minte tânără creează un corp tânăr, iar o minte bătrână creează în planul fizic un corp care să îi corespundă. Însă ce înseamnă " o minte tânără" şi ce înseamnă "o minte bătrână"? O minte tânără este o minte în continuă evoluţie şi schimbare, este o minte adaptabilă şi flexibilă, aşa cum spune şi o zicală populară: "Oamenii nu îmbătrânesc. Când ei încetează să evolueze, atunci îmbătrânesc".
     Astfel că o minte care va susţine un corp tânăr are multe calităţi: este entuziastă, fluidă, spontană. Mintea noastră trebuie să fie precum a unui copil, iar toţi o avem deja aşa. Acest tip de minte nu se formează în urma unor exerciţii, ci este dintotdeauna a noastră, doar că o blocăm cu tot felul de alte raţionamente negative. De aceea, ceea ce trebuie să facem este să devenim conştienţi de cum nu procedăm corect şi să înlăturăm aceste tehnici, iar bucuria pe care cândva am avut-o, în copilărie, va reveni în noi!
      Entuziasmul. Acest cuvânt provine din limba greacă şi înseamnă "umplut cu divinitate". Noi trebuie să privim în fiecare clipă lumea ca şi cum am văzut-o pentru prima dată. Este un sfat oferit şi de Zeul Shiva: "să evadezi din fluviul memoriei şi al condiţionării şi să priveşti lumea ca şi cum ai vedea-o pentru întâia oară".
      Să ne gândim la următoarele două aspecte: cunoscut şi necunoscut (ştiut şi neştiut). Cunoscutul reprezintă toate lucrurile pe care le-am observat sau experimentat deja şi care ne-au adus la anumite concluzii, la anumite tipare mentale. Necunoscutul reprezintă tot ceea ce este nou, întregul flux de informaţie care ne schimbă modul de a gândi, flux ce poate reprezenta o energie nesfârşită pentru menţinerea vieţii noastre. Cunoscutul este mort, necunoscutul este viu. Cunoscutul este ceea ce ştim deja, devine static, stagnează. Necunoscutul este mereu proaspăt, iar el ar trebui să aibă loc în fiecare moment al vieţii noastre, în fiecare clipă. De aceea, dacă am privi lucrurile din jurul nostru ca şi cum le-am vedea pentru prima oară, atunci ne-am menţine mintea mai tânără şi implicit corpul.
      O minte tânără este mintea unui inocent. Ea se entuziasmează din orice - un curcubeu, o adiere de vânt, soarele cald, un fluture sau o floare, un ciripit, o carte nouă, o pictură. Rămâi atent la uimitoarele lucruri din jurul tău, acordă atenţie minunatului dans al naturii, care este mereu nou, precum fiecare picătură a unui râu ce curge încontinuu, fără oprire.
      Spontaneitatea. O minte spontană este o minte imprevizibilă, o minte necondiţionată, receptivă la toate posibilităţile, fără nicio cenzură creată în urma unor evenimente din trecut.
    Deşi pare greu de observat la prima vedere, chiar şi în acest moment ai impulsuri spontane! Dacă nu crezi acest lucru, închide ochii şi simte impulsurile care doresc să se manifeste. Dă-ţi frâu liber impulsurilor şi fă ceva spontan chiar în acest moment! Dacă nu îţi vine nimic în minte, încearcă următoarele sugestii:
- Sărută sau îmbrăţişează pe cineva drag din apropiere chiar acum;
- Începe să cânţi;
- Începe să dansezi;
- Ia o foaie şi un creion şi apucă-te de desenat;
- Bate un ritm muzical.
     Nu poţi să exersezi să fii spontan. Însă spontaneitatea este parte naturală a noastră şi ea doreşte să se manifeste şi este suficient să fi atent la impulsurile spontane pe care le ai şi să le eliberezi!
      Fluiditate şi adaptabilitate. O minte tânără nu se lasă prinsă de anumite concepte. Pentru ea este firesc să vadă toate lucrurile înconjurătoare într-o impresionabilă interdependenţă, ea este capabilă să se adapteze. O minte tânără nu opune rezistenţă la unele situaţii şi condiţii. O minte tânără nu se cramponează. Ea nu încearcă să se oprească în loc, atunci când viaţa curge neîncetat prin ea! Deci fii adaptabil! Nu te lăsa atras de capcana de a vedea lucrurile dintr-un unghi limitat. Încearcă să priveşti totul în ansamblu.
      Mintea cuantică. "La nivelul realităţii cuantice, universul nu este constituit din lucruri. El este alcătuit din câmpuri ondulatorii de energie. Domeniul cuantic este spontan. Este inerent imprevizibil, rezistând la toate eforturile de a fi definit cu precizie. În domeniul cuantic, totul este interdependent. Orice perturbaţie în câmp influenţează întregul câmp" - Deepak Chopra.
     O minte tânără este atentă la numeroasele senzaţii ce vin atât din interior, cât şi din exterior.
     Ce face o minte bătrână? Ea este posomorâtă, stresată, ea nu mai este capabilă să acorde atenţie plăcerilor senzoriale, căci se axează pe anumite idei ce au dezavantajul de a rămâne fixe, rigide. O minte rigidă este o minte care îmbătrâneşte. Pentru a îţi menţine sufletul tânăr, acordă atenţie mare micilor lucruri din viaţă, ce-ţi pot aduce bucuria. Ai cinci simţuri, nu le ignora:
 - Acordă atenţie corpurilor din jur.
 - Explorează noi domenii. Priveşte-ţi mediul din altă perspectivă.
 - Ascultă muzică bună, diversifică muzica. Ascultă muzica pădurii, a mării, a vântului. Bucură-te de ele, precum un copil!
 - Simte textura obiectelor. Ai simţit vreodată acea senzaţie minunată pe care o au mâinile tale, la atingerea nisipului de pe plajă?
 - Mănâncă conştient. Nu te gândi la momentul final, când vei fi sătul. Nu consuma alimentele mecanic, fără a le savura. Dacă nu poţi savura mâncarea, atunci unde mai este bucuria de a gusta ceva bun?
 - De cât timp nu te-ai mai bucurat de parfumul unei flori?
 - Câţi ani au trecut de când nu ai mai îndrăznit să stai în ploaie, cu privirea înspre cer? De cât timp nu ai mai avut aripi?
      Voioşia, inima uşoară şi râsul. Nu îţi face griji! O minte tânără este lipsită de griji, ea râde uşor, sincer, cu uitare de sine. Voioşia şi bucuria ar trebui iubite şi practicate, căci ele sunt aspecte ale Spiritului, prin ele Spiritul nostru se poate întrevedea. Joacă-te! Atunci când te joci, pierzi noţiunea timpului. Mintea ta nu mai trimite semnale către organismul tău, pentru a-l informa că timpul se scurge. Domeniul atemporal al jocului este tărâmul Spiritului, pe când tărâmul ego-ului este unul grav. Ego-ul este preocupat de putere, de control şi de aprobare. Deşi este ascunsă, frica este cea care se află, de fapt, în spatele oricărei atitudini pornită din ego: aroganţa, importanţa de sine, iar frica este cea de a pierde puterea, de a pierde controlul şi aprobarea celorlalţi. Când reuşeşti să treci de la ego la Spirit, atunci pierzi dorinţa de a fi văzut bine de ceilalţi, şi te poţi bucura în mod natural, te poţi desfăşura pe deplin în univers, iar inima ta devine uşoară şi predispusă "să râdă".
     Se ştie deja că râsul este un medicament extraordinar pentru trup şi suflet! Conform studiilor, râsul îmbunătăţeşte sistemul imunitar, poate să ridice pragul de sensibilitate la durere şi poate să uşureze depresia.
     Învăţătura Vedică ne spune că scopul vieţii este expansiunea fericirii. Ascultă! Dacă nu iei viaţa sau pe tine însuţi prea în serios, nu înseamnă că nu eşti responsabil! Înseamnă că ai ales să curgi odată cu fluviul divin, că ai ales să nu te împotriveşti lui, tu fiind total lipsit de forţă. Ai ales să curgi odată cu el, iar forţa sa de curgere să se alăture forţei tale proprii! Ai ales să vezi şi misterul, nu doar cunoscutul, ai ales să trăieşti într-o manieră similară divinului! Gândeşte-te la un copac şi la firul de iarbă! Un copac este rigid, un fir de iarbă este moale, adaptabil. Furtuna distruge copacul bătrân de 100 de ani, ce are rădăcinile mai întinse şi mai rezistente decât propriile lui crengi, iar firul de iarbă, pe care şi un copil mic l-ar putea smulge dacă ar dori, supravieţuieşte furtunii. De ce? Pentru că el se apleacă, el acceptă ceea ce universul îi oferă, iar asta îl face să nu se autodistrugă.
     Doreşti să fii copacul cel rigid, adânc ancorat în propriile idei şi mecanisme, copacul unitar, desprins din Tot? Sau alegi chiar în acest moment că eşti firul de iarbă, parte unită a Naturii, că mintea ta devine flexibilă, fluidă, adaptabilă, nepotrivnică legilor divine, şi astfel vei putea trăi bucuria de a te simţi tânăr?
     "Ce este râsul?
     Ce este această preţioasă iubire şi râsul care înmugureşte în inimile noastre?
     Este minunatul sunet
     Al unui suflet care se trezeşte!"


      Ideile sunt în mare parte preluate din scrierile lui Deepak Chopra, autor, fizician, guru New Age şi practicant al medicinei alternative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu