14 noiembrie 2013

Cum vindeca Iisus? Povestea Reiki.

      În cartea creştinului, Biblia, este menţionată de mai multe ori puterea lui Iisus de a vindeca. Puteau vindeca şi apostolii. Cei care au citit despre acest lucru, îşi pot pune următoarele întrebări:
      Dar Iisus cum vindeca?
      Cum vindecau apostolii?
      Noi ne putem vindeca pe noi înşine şi putem vindeca alţi oameni, urmând exemplul lui Iisus?
      Răspunsul la întrebările acestea se găseşte tot în Biblie, unde Iisus spune: "cine crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi va face şi mai mari decât acestea". Iată deci că răspunsul în Biblie poate fi interpretat ca fiind unul afirmativ.
      Dar ce este Reiki şi ce legătură are cu problema abordată în rândurile precedente? Reiki este un sistem de vindecare şi de iluminare.
Povestea tradiţională
Dr. Usui Mikao

      Nu demult a trăit un om cu o întrebare arzătoare: "Cum vindeca Iisus?" El se numea Mikao Usui şi s-a născut în 1864 în Japonia, fiind crescut de misionari creştini. Spre deosebire de ceilalţi copii japonezi care creşteau în religiile tradiţionale precum budism şi şintoism, Mikao Usui a studiat Biblia şi l-a cunoscut astfel, din lecturi, pe Iisus, atrăgându-i-se atenţia asupra faptelor sale. A terminat şcoala şi a ales să studieze religia, devenind profesor de teologie.
     Însă într-o dimineaţă i s-a întâmplat ceva ce i-a schimbat cursul întregii vieţi. În timp ce el ţinea slujba în biserică, câţiva băieţi mai mari l-au întrebat dacă el chiar credea în miracolele lui Iisus. El a răspuns afirmativ, însă băieţii i-au cerut să le demonstreze credinţa printr-un miracol. Rămânând fără cuvinte, nu i-a venit să creadă că o întrebare atât de simplă i-a putut zdruncina atât de mult credinţa, deodată. Atunci el a decis că îi este imposibil să îi mai înveţe pe ceilalţi despre vindecarea lui Iisus, până ce el singur nu va putea descoperi cum Iisus făcea acele lucruri. A demisionat şi s-a hotărât să îşi petreacă restul vieţii în căutarea răspunsului marii lui întrebări: "Cum vindeca Iisus?".
      Deoarece creştinismul nu era răspândit în Japonia, dr. Usui a trebuit să emigreze în America, unde a putut studia mai mulţi ani scripturile creştine. Surprinzător a fost că în timpul călătoriei sale prin viaţă a avut parte de multe coincidenţe favorabile lui, iar el s-a simţit călăuzit de o forţă superioară, până la a fi împins chiar să meargă înainte, într-o anumită direcţie. Aceste coincidenţe i-au întărit credinţa într-atât de mult, încât el a putut avea resurse spirituale pentru a-şi continua lunga călătorie.
      Dr. Usui a studiat, de asemenea, şi alte scrieri şi învăţături spirituale, din alte tradiţii, precum învăţăturile lui Buddha, relatările discipolilor săi şi activitatea lor de vindecare părându-i-se foarte asemănătoare cu tehnicile lui Iisus şi ale discipolilor săi, la rândul lor.
      Aceste asemănări l-au determinat să se întoarcă acasă, în Japonia, unde a continuat să îl studieze pe Buddha. Un eveniment remarcant din viaţa sa a fost momentul în care a cunoscut un stareţ budist zen care urma să aibă o influenţă mare asupra sa şi a drumului său spiritual.
Stareţul budist
      Acest stareţ i-a propus dr.Usui să rămână în mănăstirea sa, pentru a studia, iar cel din urmă a acceptat şi a rămas acolo mai mulţi ani, timp în care a putut beneficia de liniştea şi seninătatea atmosferei de acolo. Acest stareţ a fost un adevărat om de inspiraţie pentru dr. Usui, căci au stat atâtea ore discutând împreună despre progresele făcute şi despre atingerea scopurilor finale. Astfel că stareţul a devenit îndrumătorul spiritual al doctorului Usui.
      După ce a ajuns la concluzia că a studiat tot ceea ce se putea studia pentru a găsi răspunsurile căutate, dr. Usui Mikao a considerat că progresul în continuare va apărea prin meditaţie. Astfel că s-a retras lângă Kyoto, într-un sanctuar budist de pe un munte, loc ce avea un nivel foarte pur al energiei forţei de viaţă.
Descoperirea
      Dorinţa sa puternică de a descoperi acele adevăruri cândva cunoscute şi de către Iisus, dr. Usui s-a hotărât să postească doar cu apă timp de trei săptămâni, şi a plecat în munte, ultimele sale vorbe către stareţul din mănăstire fiind următoarele: "Dacă nu mă voi întoarce după 21 de zile, ar trebui să te întorci pentru a-mi aduna rămăşiţele, pentru a le îngropa". Atât de mult îşi dorea să i se reveleze acea metodă de vindecare!
       A postit şi a meditat întocmai, marcând timpul ce trecea prin aruncarea unei pietre în fiecare zi, într-un anumit loc. În aceste 21 de zile a reuşit să îşi purifice corpul şi de ultimele blocaje energetice ce l-au fi putut împiedica să i se reveleze cunoaşterea mult aşteptată. A meditat despre lecţiile învăţate la mănăstire. Concentrarea lui era foarte puternică şi stabilă, iar energiile sale interioare erau atât de clare, încât îi era uşor să-şi manifesteze sau să simtă puritatea luminii sale interioare.
      Într-o dimineaţă dr. Usui a văzut că mai are doar o piatră, iar răspunsul încă nu fusese găsit. Ştiind că în ultima zi ori va afla adevărul, ori viaţa sa va lua sfârşit, şi-a transpus toată puterea pe care o putea folosi. Credinţa şi devotamentul său au fost totale: făcuse tot ceea ce era posibil şi acum ştia că ajunsese într-un punct fără întoarcere. Şi iată că s-a întâmplat şi minunea atât de mult aşteptată: cu privirea înspre orizont, în întuneric, a văzut o lumină devenind din ce în ce mai strălucitoare, ce părea a înainta foarte repede spre el. A înţeles că va fi lovit de către ea, dacă nu se mişcă, dar a ales să primească neclintit această experienţă. Lumina i-a lovit fruntea, iar el şi-a pierdut cunoştinţa.
Ochi noi
      Evenimentul se întâmplase înainte de răsăritul soarelui, iar când dr. Usui şi-a revenit după acel moment se făcuse deja după-masă. Noua viziune asupra lumii a fost una complet diferită: culorile au devenit mai clare, au apărut senzaţii frumoase, urmate de o iluminare intensă a întregului spaţiu - natura înţelepciunii, compasiunii şi beatitudinii pure. În această lumină, el a putut observa nişte sfere mari, fiecare conţinând câte un simbol întâlnit în textele sanscrite pe care le găsiste în textele budiste. Odată ce memora informaţia dintr-o sferă, ea dispărea şi era înlocuită de o alta, al cărei simbol îl învăţa şi îl înţelegea pe deplin. Acestei energii cu care a intrat în contact, el i-a dat numele de Reiki.
Cele patru miracole Reiki
      La întoarcere, dr. Usui s-a împiedicat de o piatră şi s-a lovit la un deget al piciorului. Degetul îi sângera abundent, era prima ocazie prin care putea încerca noua putere dobândită. S-a aşezat repede şi şi-a ţinut piciorul între mâini. Rana s-a vindecat instantaneu, iar acesta a fost primul miracol de vindecare Reiki.
      Al doilea miracol Reiki a fost atunci când, în acelaşi drum spre întoarcere, dr. Usui s-a oprit la un han de pe marginea drumului şi a comandat o porţie mare de mâncare. Iniţial, bucătarul a refuzat deoarece a observat că doctorul se întorsese din meditaţie, după un timp îndelungat în care nu mai mâncase nimic. După mai multă insistenţă însă, dr. Usui a primit porţia pe care a mâncat-o. Deşi ar fi putut să se îmbolnăvească grav, el nu a avut nicio problemă. Al treilea miracol l-a putut face cu nepoata bucătarului, cea care i-a adus mâncarea. Ea suferea din cauza unui dinte infectat, dar după ce dr. Usui a atins acea zonă, umflătura şi durerea au dispărut.
     Ajuns la mănăstire şi dorind să îl revadă pe stareţ, a aflat că acesta era în chilie, suferind de artrită. Dr. Usui s-a îmbăiat, s-a îmbrăcat în haine curate şi l-a vizitat pe stareţ, căruia i-a putut alina imediat suferinţa.
   
     Aceasta este povestea Reiki, prin care se explică descoperirea sau redescoperirea energiei vindecătoare pe care orice om o are înlăuntrul său. Pentru a explica mai bine principiile prin care orice om poate vindeca, cel puţin la nivelul de vindecător Reiki începător, voi scrie un alt articol.
      Până atunci, puteţi începe să vă guvernaţi viaţa după Cele Cinci Principii Reiki:
Astăzi nu fi îngrijorat.
Astăzi nu te enerva.
Cinsteşte-ţi părinţii, profesorii şi vârstnicii.
Câştigă-ţi existenţa în mod cinstit.
Fii recunoscător oricărei fiinţe.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu